Friday, April 17, 2015

Serangan Jantung Pembunuh Senyap Pesakit Diabetes


ALOR SETAR  - Penghidap darah tinggi dan diabetes atau kencing manis berisiko tinggi diserang penyakit kardiovaskular yang juga lebih dikenali sebagai serangan jantung.

Pakar Jantung Kedah Medical Centre (KMC), Dr. Abdul Rahim Tahir berkata, ia merupakan ”pembunuh dalam senyap” yang menyerang pesakit diabetes dan darah tinggi selain punca utama lain penyakit jantung iaitu merokok.

"Selain perokok, kira-kira 30 peratus pesakit diabetes dan darah tinggi mengalami serangan jantung dan ia sangat merbahaya kerana dianggap sebagai pembunuh senyap.

"Kencing manis dan darah tinggi adalah antara punca utama penyempitan saluran darah yang boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular atau jantung,” katanya ketika menyampaikan ceramah mengenai penyakit kardiovaskular di KMC di sini.
Beliau berkata antara gejala serangan sakit jantung ialah sakit dada, sukar bernafas, berdebar-debar serta bengkak kaki. - Bernama

CINTA : Kepada yang mempunyai diabitis eloklah disarankan supaya menurunkan berat bandan kerana anda senang diserang penyakit jantung.

No comments:

Post a Comment