Wednesday, April 22, 2015

Virus Rosakkan Mainboard Komputer

Cerita semester pertama apabila komputer tidak boleh dibuka.Minggu terakhir final project masa tengah siapkan kerja tiba-tiba semua file tak boleh dibuka termasukklah file final projel saya, apa taknya peluh terus keluar meleleh-leleh peluh risau tu hahaha

Kisahnya disebabkan virus yang bernama Abu Dhabi.vbs.Virus ni dia akan duplicatedkan semua file sehingga file menjadi banyak dan memberatkan komputer anda.Apabila lama-kelamaan komputer anda akan terpadam sendiri.

Saya beranikan diri juga untuk buka komputer dan troubleshot apa sebabnya walaupun risau tak boleh pasang semula barangan part dalam CPU tu.Selepas buka serious memang tak tahu apa silapnya.Hati semakin risau sebab dah tak banyak hari nak final presentation kerja masih belum siap.Semua file ada dalam CPU tu.



Lastly dengan rasa rendah hati memang heret jugak cpu tu ke low yat untuk repair.Thunder Match sebab dulu masa beli pc pun kat sini jugak.Lepas check sah mainboard rosak.Habis lah dekat RM 500 beli mainboard baru.Main yang murah lagi pun ada dalam RM 300

Tapi saya tetap terlepas date final presentation.Sedih tak terkata rasanya hati.Tak apa mungkin ini dugaan hidup hehe

CINTA : Moral of the story kalau komputer anda kena virus cepat-cepatlah install antivirus dan remove virus itu.Kalau tak memang dia akan melarat dan menyusahkan keseluruhan hidupan anda dan duit anda jugak.

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete