Tuesday, April 21, 2015

Resepi Biskut Chocolate Marble

Bahan-bahan ( 1 loyang bercutter 10" x 10" )

Bahan (untuk base biskut)

150g tepung gandum

`50g gula kastor

`50g serbuk badam

`125g butter

`50g susu tepung

`Bahan (utk hiasan)

`200g coklat masakan

`1 camb shortening

`75g coklat putih

Cara-cara

Gaul kesemua bahan utk base biskut hingga sebati (adunan akan menjadi serbuk roti).

1.Gaul kesemua bahan utk base biskut hingga sebati (adunan akan menjadi serbuk roti).

2.Masukkan adunan ke dalam acuan. Tekan adunan sehingga padat dan rata dlm acuan. Cucuk dgn garfu base tersebut.

3.Tekan alat pemotong ke dalam adunan bakar pada suhu 180 selama 15 minit.

4.Bila biskut masak, keluarkan alat pemotong , biarkan sehingga biskut sejuk

5.Cairkan coklat masak & shortening, tuang atas biskut yg telah disejukkan tadi.

6.Cairkan coklat putih, masukkan ke dalam beg piping dan lorekkan atas coklat masak

7.Tarik coklat putih dengan pencungkil gigi utk dijadikan corak batik.

8.Masukkan semula alat pemotong ke dlm biskut. Sejukkan dlm fridge selama minit atau sehingga coklat telah keras dgn cutter sekali.

Pecah Kaca,
Tolong LIKE,
Pecah Gelas,
Harap SHARE.

Cinta : Di harap Resepi Biskut Chocolate Marble yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu anda pada musim perayaan ini.Semoga Hari Raya yang bakal menjelma dapat dimeriahkan lagi dengan juadah-juadah kuih Raya yang lazat.Segala penulisan oleh saya di atas adalah dari hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan pengalaman.Sekian Terima Kasih. 

No comments:

Post a Comment