Saturday, April 11, 2015

Resepi Almond London Bridge










Bahan A


220 gram mentega
100 gram marjerin
1/8 sudu kecil esen vanilla
Secubit garam
120 gram gula aising


Bahan B (ayak)


350 gram tepung gandum
30 gram tepung ubi
50 gram tepung jagung
30 gram tepung kentang
3 sudu besar susu tepung1/8 sudu kecil serbuk penaik
1/8 sudu kecil emplek


Bahan C


300 gram badam
Bahan hiasan
Mangkuk kertas
Coklat cip kuning
Coklat masakan


Penyediaan


Putarkan bahan A hingga sebati.
Ayak bahan B dan masukkan ke dalam adunan A.
Gaul hingga sebati.
Rehatkan doh selama 20 minit.
Bakar badam hingga masak.
Bulat-bulatkan doh dan masukkan badam di tengah-tengahnya.
Bentukkan memanjang.
Bakar hingga masak dan sejukkan.
Panaskan coklat masakan secara double boiler.
Celup biskut yang telah di masak ke dalam coklat dan letakkan ke dalam mangkuk kertas.
Tabur coklat cip kuning di atasnya.




Cinta : Di harap resepi Almond London Bridge yang saya tulis di atas dapat memeriahkan lagi meja tamu anda pada musim perayaan ini.Segala penulisan oleh Cinta di atas adalah dari hasil pencarian serta bacaan dari majalah, blog, laman website yang berkaitan dan sebagainya.Sekian Terima Kasih.

No comments:

Post a Comment